Виваком, направиха интересно решение за управление на рутерите, които предоставят при абонаментни услуги, като централизираха управлението им през my.contact.bg.

Това от една страна е страхотно решение за обикновените потребители, които не им трябва да могат да разбират от конфигуриране на рутера си вкъщи, както и добавиха по-голяма сигурност с това, че добавиха уникална парола за всяка отделно устройство. Но това от своя страна води и до малко проблеми за power потребителите, които искат да си конфигурират рутера по конкретен начин, но не могат да го достъпят.

За да може да се логнете в устройството с неговите данни по подразбиране трябва да направите следните стъпки, като е важно да ги следвате стриктно, тъй като в момента, в който устройството бъде включено в интернет се ъпдейтва и взема настройките от Vivacom.

 1. Изключвате WAN кабела
 2. С кламер, или друг остър предмет, натискате два пъти копчето за фабричен рестарт, като при второто натискане, задържате малко, докато премигнат лампите на устройството
 3. Логвате се през Wireless към новата мрежа, най често е с име VIVACOM_NET
 4. Проверявате в настройките на Wireless адаптера за IP Range-а, в който Ви е раздало IP устройството
 5. Отваряте в браузър адреса на рейнджа, като накрая вписвате .1 (пример: 192.168.1.1)
 6. В логина изписвате някоя от следните комбинации на потребителско име и парола в зависимост от модела на устройството:

Huawei HG530:
username: root
password: warmWLspot

Huawei HG532e:
username: root
password: root

Huawei HG231:
username: root
password: vivaNETway

Ако моделът на рутера Ви е друг, може да видите дали данните от тук няма да са Ви полезни: http://www.slideshare.net/Huanetwork/12-18-list-of-usernames-and-passwords-for-huawei-routers

6 thoughts on “Default-ни пароли за Huawei рутерите на Vivacom

 1. Работи, стига да не се налага да се ползва рутера в мрежата на Виваком, защото там каквото и да се промени ще доведе до актуализиране на настройките. Но ако имате рутер от Виваком, който искате да го ползвате за друга мрежа решенеито е работещо! 🙂

 2. При опит за логване към VIVACOM_NET иска network security key. Паролата от лепенката на гърба на рутера не става. Доставчикът ми е Мтел.

 3. При опит за логване към VIVACOM_NET ми иска network security key. Този от лепенката на рутера не става.

 4. Благодаря.
  Инфото за Huawei HG530 -Работи

  username: root
  password: warmWLspot

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.