След като вече седмица ползвам tracker-а, сметнах за полезно, че може да обобщя впечатленията ми, предимствата и недостатъците.

Този тип устройства, като цяло са полезни за обща информация относно физическите активности, които извършваме през деня и да ги съпоставим със средните стойности спрямо физическите ни параметри, като тегло, ръст, възраст. До тук добре, постановката звучи супер, но каква е реалността, особено Българската реалност, тъй като устройството е предназначено основно за USA.

В какво се крие разликата?

Като начало, tracker-а, не се справя особено добре с Българските пътища, реално, когато карам с гривната, вибрациите се трансформират в активност, особено в изкачване на стълби. Като пример мога да дам, ден в който почти целия ден карах, в крайна сметка беше трансформират в изкачване на 60 етажа и около 8000 стъпки. Също така, предвид професията ми и това, че прекарвам по-голямата част от работния ден в писане на компютър, това също рефлектира в отчитане на стъпки. Разбира се тук грешката е достатъчно малка, че да я пренебрегнем 🙂 обикновено е плюс 600-1000 стъпки дневно. Също като недостатък и реален проблем мога да отбележа скоростта на синхронизацията с телефона ми, ясно е че е през Bluetooth, но е твърде бавно, да не говорим, ако гривната трябва да изпише входящо позвъняване. Честно казано, по скоро гривната вибрира, за да ми каже, че вече говоря по телефона, отколкото, че някой ме търси и аз не съм разбрал. Може би успява да ми изпише след 5-6 позвънявания от насрещната страна, а доста пъти въобще не реагира … честно казано не можах да разбера на какво се дължи, разбира се, може и телефона ми да е виновен за това, така че по-скоро ако сте решили да се оборудвате с гривната прочетете и още мнения, за мен тази функционалност не е съществена и не съм отделил време в търсене на причината за проблема.

Друг проблем с това, че гривната се ползва в България е факта, че базата данни, която предлага FitBit относно храните е американска, тоест, ако искате да си следите храненето с нея, просто няма да стане, но се съмнявам някой да го прави въобще.

Също така, имайте предвид, че спрямо размерите на ръката трябва да вземете по-голяма гривна, тоест, ако сте в горната граница на препоръчките им за размер, по-скоро вземете по-голямата. Лично аз се учудих, че почти не ми стана L размера, а това е най-големия размер, който се предлага в България. Но определено за по-голям комфорт трябва да не сте на последните дупки, както е при мен.

2015-07-11 11.40.59

 

Друг проблем, който не очаквах честно казано е факта, че ако искате да ползвате гривната да ви подсказва и напомня да се движите и да повишавате активността си, трябва да си купите Pro акаунт. Конкурентни устройства, като Jawbone Up3, функциите за персонален треньор са безплатни, разбира се там има други недостатъци, но този смятах, че си идва по подразбиране.

След хейта е добре да кажа и няколко хубави думи 🙂

Първо отчитането на пулса е доста адекватно, макар, че сензора е оптичен се оказа, че отчита пулса доста прилично. Това всъщност при избора ми беше и основно опасение пред конкурентните устройства, тъй като в повечето случай пулса се отчита с физически датчици, които се впиват в ръката повече от колкото ми се струва комфортно, като страничен наблюдател. Всъщност за това и избрах този модел, но с едно наум относно точността, за щастие се оказа доста точен. Правих няколко измервания с апарат за кръвно в различни части на деня и или нямаше разминаване или то беше само няколко единици. На снимката се вижда, как апарата за кръвно е отчел пулс 101, докато гривната 102. В повечето случаи разликата беше около 0, 1 или 2 единици, което аз го намирам за достатъчно точно.

2015-07-11 10.46.20

 

Отчитането на съня също намирам за адекватно, а също така смятам, че с трупането на повече данни гривната “поумнява” и започва още по добре да отчита личната ми активност. Особено тази за съня и шофирането, но за шофирането определено има какво да се желае.

2015-07-11 07.50.07 2015-07-11 07.49.41

 

Гривната е доста комфортна и може да се движи свободно по ръката, не е нужно да е притегната, както при устройствата с физически датчик на сърдечния ритъм.

Наличието на часовник също е супер, особено ако не носите часовник по принцип, както е в моя случай, определено ми пести вадене на телефона през деня. Като малко бъгаво мога да характеризирам опцията с почукване да се активира екрана, но е в рамките на приемливото, особено при наличие на физически бутон. По скоро се забавлявам, когато почувквам екрана, отколкото да го ползвам реално.

Отчитането на общо време в което сме били активни през деня също е точно, то не се влияе от проблемите с шофирането и писането, предполагам, защото данните за движение се съпоставят и със сърдечния ритъм, но определено в края на деня може да ви каже колко време през деня сте били активни.

2015-07-11 07.49.33

 

Тихата аларма също е приятна, особено, ако имате малко дете вкъщи и не искате сутрин да го будите и него.

Батерията издържа около 4 дни, като реално аз на този етап доста я тормозя, предвид тестването ѝ и свикването с нея.

Опциите за следене на количеството изпита вода, както и възможностите за състезаване с други притежалите на гривната не съм ги тествал, но не ги намирам и за особено полезни.

В заключение, мога да кажа, че устройството не оправда напълно очакванията ми, особено в отчитането на физическа активност и добавянето на стимул да я повишавам. Относно отчитането на съня смятам, че покрива нужния минимум за този тип устройства и определено оптичния датчик и това, че е свободна на ръката е супер. Наличието на екран също е плюс и може да върши работата на часовник.

 

2 thoughts on “FitBit Charge HR – впечатления

  1. При мен на 2 пъти гривната “заспива” и много трудно я връщам към нормално функциониране

  2. Да и при мен се случи веднъж. Като цяло след 2-3 месеца ползване спрях да я нося … Това, че трябва да я зареждаш постоянно е доста досадно 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.