На 25.01.2009 г. в Благоевград се състоя кръгла маса на тема “Информационните и комуникационни технологии за ускорено развитие на България, на основата на икономиката на знанието и услугите – за по-добър живот на хората, и за по-ефективно интегриране на страната в Европейския съюз”. Организатори на това събитие са ГЕРБ (Граждани за Европейско Развитие на България) и фондация Ханс Зайдел.

Идеята за тази кръгла маса и проблемите, които бяха разгледани в нея могат да донесат само позитиви за организаторите, участниците и всички занимаващи се в IT сферата, защото наистина сектора на ICT технологиите в България, е пренебрегнат от държавата. Няма държавна политика за стимулиране на предприемачи занимващи се с информационни технологии, до този момент няма нито един изграден инкубатор или технологичен парк, където младите IT специалити да могат да реализират потенциала си. В  момента целия IT сектор разчита на Outsourcing и работа на ишлеме, малко са българските фирми, които имат особен успех реазлизиран с проекти за българския или европейския пазар. Основната част от софтуерния пазар е фокусиран в София, а със сигурност това не е най-подходящия град за живот на софтуерни и комуникационните специалисти.

ГЕРБ представи своята стратегия за развитие на ICT сектора, комисията изготвила тази стратегия е съставена от водещи специалисти в сферата на информационните технологии, университетски проподаватели, предприемачи и юристи. Между основните цели е създаването на министерство на информационните технологии, което да постави държавната политика за информационни технологии на преден план и тя да бъде приоритет на правителството. Самият факт, че има воля за поставянето на IT сферата на преден план е доста положителен, като се има предвид високата стойност на софтуерните продукти и потенциала за развитие, който има, той може да бъде много по-печеливш от повечето други сектори. Също така поради нуждата от високо образоавние за упражняването на професия от този сектор, ще доведе до повишаване на образованието и интереса на младите хора към обучението. Разбира се има нужда от много работа и много премерени мерки и действия, но при положението че в момента няма никакви постъпления към тази сфера, всяко действие ще бъде много положително.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.