Преди около месец Foursquare ме изненада, като ме накара да инсталирам ново приложение, за да мога да продължа да се check-вам на местата, които посещавам.

Първото, което ми хрумна беше, че са решили да променят gamification-а, като подобрят цялостното потребителско преживяване или нещо от този сорт, карайки ме да инсталирам Swarm. Реално от Facebook по подобен модел отделиха Messenger-a в отделна апликация, която определено ползвам и намирам за успешна и удобна.

След като го инсталирах и започнах да ползвам, честно казано малко се разочаровах. Първото, което срещнах като затруднение е новия интерфейс и промяната на някои user journey-та, с които бях свикнал във Foursquare, но това сигурно е нормално при всеки нов интерфейс и горе долу след първия ден на ползване свикнах. Скоро свикнах също да не отварям Foursquare ами Swarm, но определено ми трябваше усилие в тази посока. Едно от следващите неща, които ми направиха впечатления и честно казано ме разочароваха е премахването на точките и съревнованието между потребителите. Вярно, че като цяло много рядко гледах позиция в общия списък, а в последните версии на Foursquare го бяха забили на доста неоткриваемо място, но честно казано ми допадаше да получавам точки, чеквайки се на нови места.

2014-08-06 16.41.38

Нещо, което мога да отбележа като положителна черта на новия App е концепцията с множество кметове на една локация. Реално съревнованието се пренася само в рамките на приятелските кръгове, което определено има логика и намалява нуждата от усилие да се състезаваме с целия свят 🙂

Забелязах, че има промяна и в политиката за баджовете, но реално не съм се задълбочавам да я схвана, тъй като и преди това не съм гледал и стремял да получавам баджове. Основната цел, за която ползвах апликацията беше, за да гледам инфо за локациите, в които ходя и какви бележки са оставяли другите потребители.

До колкото схващам идеята стояща зад това разделяне е да се диференцират двата бизнес модела, а именно от една страна да остане gamification-а за потребителите, които обичат да се състезават и получават награди. От другата страна да останe апликацията с богата информация за локациите, като използват и данните, които се генерират в процеса на състезаване в Swarm.

Лично моето мнение относно този ход е по-скоро негативен, съдейки по това, че лично аз намалих използването на Foursquare до минимум, дори не си спомням кога го отворих за последно. Също така намалих и полването на Swarm до нива, граничещи с 0. Не мога да преденя дали съм изключение или при повечето потребители има този ефект, ще съм благодарен, ако чуя и други мнения по въпроса.

Надявам се, че този ход няма да доведе до убиване на Foursquare, че от Facebook, май само това чакат 🙂 Като цяло мисля, че геймификацията може да играе ключова роля в приложения нуждаещи се от данни водещи до подобряване на услугата.

Update:
И един добавка към горенаписаното. След като приятел ми каза да погледна новата версия на Foursquare, тъй като има подобрения се изумих допълнително :). Реално Foursquare са сменили цялата си корпоративна идентичност (визия, лого, интерфейс, общо взето всичко), което ме затрудни да намеря иконката в инсталираните ми приложения, добре че беше Google Search-а. 2014-08-07 06.49.31При стартиране поиска да избера тагове с интереси, които ме вълнуват, без да са групирани или структурирани по някакъв начин. Мисля, че това просто е неползваемо в този му вид, но това е лично мое мнение и аз не успях да открия нещо, което да ме вълнува, макар че неколкократно цъках покажи още и търсех …

Определно осъзнавам какви усилия е правеното на всички тези промени и че концептуално идеята може да си струва, но някак съм скептичен за успешния край на начинанието. Дано не съм прав, тъй като Foursquare ми харесваше като услуга до сега и ще се радвам да мога да я ползвам.

2014-08-07 09.11.07

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.