Реших да направя тест на бета версията на новия Visual Studio 11.
Първото впечатление ми беше сблъскването с installer-а, който определено беше впечатляващ и въпреки, че отне около 5 часа, бях с доста високо очакване за това което са направили от Майкрософт. Очакваше се да няма проблем тъй като версиите 2010 и 11 според твърденията от Майкрософт трябва да могат да работят самостоятелно, с 2008 и 2010 съм нямал никакви проблеми.

Към края на инсталацията за съжаление имаше малък проблем (не разбрах дали е защото лаптопа ми беше заспал или прекъсване на интернета, след 4 часа инсталация просто го бях зарязал на произвола на съдбата), но при повторното стартиране и избор на опция за поправка всичко се оправи. Последва рестратиране на windows-а и избор на mode за работа на средата.

Очакванията ми бяха за много промени в Metro стила на новия Windows, но всъщност се оказа, че почти няма промяна спрямо VS 2010. Като цяло от страна на промяна на дизайна е постигнат ефект на изчистване на цветове и елементи и в момента е доста сиво и плоско, доста в apple style (точно като safari).

Extension Manager-а също присъства и няма промяна в интерфейса или някакви новости спрямо 2010-ката. Веднага се запътих да видя дали вече има разработени добавки за VS 11 и за учудване се оказа, че има доста. Веднага проверих за extension за PHP, но имаше само такъв, който да добавя възможности за оцветяване и разпознаване на PHP файлове, но не и да може да се създават и управялват проекти, като разширението VS PHP.

Нещо ново, което забелязах е възможност за създаване на приложения с Metro Stype (Metro style apps engine).

След разочарованието ми, че няма да мога да си направя някой PHP проект и да тествам Intellisense и скоростта, с която ще се справя (при VS 2010 е на доста добро ниво, но имаше какво да се желае спрямо някои от функционалносите на Netbeans), започнах един Silverlight application. При първо впечатление не откривам голяма разлика, както в усещането при писането на код, така и цялостно усещане при ползването спрямо 2010-ката. При промяната от 2008 към 2010 имаше съществена разлика.

Смятам че в крайна сметка 11-ката ще бъде една междинна версия, която няма да промени нищо концептуално спрямо 2010-ката, както се случи преминаването между 2005 и 2010 през 2008. Предполагам че при последващо ползване ще откривам  разни неща, които не съм забелязал за 2 часа ползване след 5 часа инсталиране 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.