След дълга борба с проблемът с издръжливостта на батерията на телефона си намерих и реших проблемът по културен начин. Предполагам че и други хора ползващи Nokia E71 с инсталиран Garmin Mobile XT като навигационна система, са забелязали, че батерията започва да държи досадно малко (около 2 дни) без да се използва приложението. Това е така, защото Garmin стартира background процес tsrautostart.exe, който стартира още със стартирането на телефона.

Ще приложа и двете решения който съм намерил, като първото се прилага за по-стари версии на Garmin, преди да е добавена новата настройка за спиране на background процеси.

1. Fix за по- стари версии на Garmin

1.1. Инсталирате си jbak taskman с който да управлявате процесите на телфона си

1.2. Свръзвате телефона си с компютъра в режим Mass Storage

1.3. Сменяте имената на тези два файла (\sys\bin\CardRunner.dll \resource\plugins\CardRunner.RSC), за да не стартира tsrautostart.exe автоматично без да е нужно

1.4. Всеки път след като ползвате Garmin трябва да влизате през jbak taskman и от процесите да терминирате tsrautostart.exe

2. Fix без да се налага да cheat-вате (препоръчвам това решение)

2.1. Сваляте си последната версия на Garmin от тук: http://www8.garmin.com/support/collection.jsp?product=010-11034-00

2.2. Инсталирате си последната версия

2.3. Стартирате Garmin

2.4. Отивате в Tools >> Settings >> System

2.5. Избирате “Launch background service” да стане disable (ако стойността му е disable, когато отидете за първи път трябва да го направите enable, да излезете от Garmin и отново да влезете и да повторите стъпка 2.5

2.6. Наслаждавате се на нормалната издражливост на батерията си 🙂

13 thoughts on “Nokia E71 проблем с батерията

 1. Благодаря за информацията!
  Пробвах посоченото решение и върши работа. Все още не съм видял с колко ще мми удължи живота на батерията, но според Energy Profile (програма за разработчици на софтуер, предоставена от Nokia, която следи разхода на енергия) преди в режим на “свободен ход” (standby) 1/4 от врмемето разхода беше около 0,05W и 3/4 – 0,18W (осреднени стойности), сега след спирането на background процеса постоянните стойности са около 0,05W. Предполагам батерията ще държи над 5 денонощия при нормално ползване, а не както до сега – 2,5.

 2. Незнам дали имам Garmin ..но батерията ми пада точно за 2.5 дена 3 да речем максимум … ? незнам да сваля този последния Garmin да го инстална и да направя така опцията ако имам някакъв друг Garmin ще се изтрие ли сам като инстална най-новия ?

 3. И аз имам същия проблем като Iasen, телефонът е още в гаранция, а за не повече от 3 дена и свирка, че е последната чертичка… Имам най-различни неща инсталирани, но не виждам да имам Garmin, имам Google Maps, някой сеща ли се за нещо, което също може да изразходва енергия в background процеси?
  Мерси предварително

 4. Сложи си Energy Profiler, за да видиш дали имаш по-голям разход на енергията от нормалното, защото може да се окаже че просто батерията ти е сдала багажа …

 5. много зависи и колко време разговаряш, ако си постоянно се ползва и без гармина ще си пада барзичко батерията 2 дни примерно

 6. Здравейте ,искам да попитам какво може да ми е на телефона ,като проблем , че ми харчи батерията за 6-7 часа и то оригинална без да говоря или да го ръчкам нещо. Инсталирах му програмата Energy Profiler и ми показва че харчи батерия по 0,82W, като почти съм изтрил всички приложения !

 7. Доста голямо количество енергия харчи телефона ти. Имаш ли инсталирана Garmin навигация?

 8. Имам някакъв GPS , но не е такава Garmin , а също така той си е икона на главното меню и немога да го изтрия !
  Дали е възможно да е някакъв хардуерен проблем !

 9. Ами ако не си инсталирал нищо на телефона може да е някакъв хардуерен проблем. Може да провериш ако ти е в гаранция телефона. Ако си инсталирал нещо на него почни да махаш приложения и виж кога ще спре да харчи толкова много през Energy Profiler-а.

  Какъв ти е телефона впрочем?

 10. Телефона е NOKIA Е71 , и го откарах на ремонт ,преинсталираха го , преди това им казах какъв е проблема, казаха че вероятно е от софтуера ,но сега се оказва, че не е от него !

 11. имам същия проблем като bimo батерията ми държи 6 7 часа без да говоря мислех че е от батерията и я смених с нова но резултатът е същия сега от него разбирам че не е от софтуера… някой да може да помогне по въпроса

 12. Благодаря за информацията! Бях тръгнал да си купувам нова батерия за нокията, когато случайно попаднах на тази статия. Подходих генерално и разкарах Garmin от телефона си. В резултат – от 2 дни средна издръжливост на батерията, вече държи четвърти ден и е на около 25%. Ъпдейтнах ovi карти, сложих си българска реч на ovi-то и така се реши проблема с навигацията. Още веднъж, голямо благодаря!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.