Размишлявам над парламентарните въпроси днес.
funny-real-estate-terms-often-misusedОтне ми около 5 месеца за да си извадя разрешително за остъкляване на балкон, около 100 лева за проекта и още толкова за административни разходи. Също така ходих над 20 пъти до общината в които всеки път чаках средно по около час на опашка, пътувах средно около 30 минути във всяка посока и това е при положение, че не се изискваха никакви конструктивни промени, балкона беше тип лоджия и реално остъкляването не касае изменение във фасадата на блока (не ми се мисли ако трябваше да изменям конструкция). Щях да забравя че също така се наложи да ходя до ДАГ (Държавна Агенция Градоустройство), за да търся скици на фасадата на блока, също така да извадя екооценка и оценка за пожарна безопасност.

В същото време се очертава да бъдат узаконени всички гета, където строителството (ако може да се нарече така) не подлежи на никакво планиране и норми, никакви съображения за безопасност, никакви естетически съображения, няма изградена комунална инфраструктура.

Това ли е социалната политика, да насърчаваме беззаконието и безделничеството, като в същото време издевателстваме над населението, което се опитва да живее според европейски норми?

Явно наистина тук е рай за тарикати, мошеници и безделници, а останалите сме будали или поне такива ни правят господата от Социалистическата партия! Вероятно трябва да се реваншират на ромските организации за гласовете по време на избори: увеличаване на майчинските, узаконяване на незаконните строежи, очаква се вероятно увеличаване на помощите за огрев, хранителните помощи и като цяло стимулиране на безделничеството и паразитизирането над държавата и малкото останали съвестни граждани.

Браво! Идват ми още много мисли, но за да запазя добрия тон ще си ги запазя за себе си!

П.П. Вече наистина смятам, че протеста е твърде добронамерен, че да постигне резултат, защото господата не им пука въобще от пиенето на кафе и вечерните разходки!

3 thoughts on “За незаконните имоти и обществените норми

  1. Вярваш ли, че ако дадена партия (и имаш ли идея коя), ако дойде на власт ще направи описаната от теб процедура по разумна и кратка, например като функционалност в електронното управление?

    Всички могат да обещаят, но не виждам партия с ресурс да направи това.

    Когато протестиращите се обединят не само в гнева си към управляващите, а за да предложат и направят нещо градивно – тогава можем да очакваме промяна. Дано да се осъзнаем. Иначе ще чакаме, ще чакаме, … ∞, да дойдат добрите управляващи, които ще ни направят живота по “европейски норми”;)

  2. Всъщност, изчистването на процедурите или компетентността или мотивацията на служителите в държавната администрация е нещо, което съм сигурен че ще отнеме доста време, надявам се не безкрай :), но то не е нещо, за което да обвинявам директно една или друга политическа партия (всички са виновни за бомащината). Това което обаче изключително ме подразни е това което се опитват да прокарат БСП, а именно да легитимират незаконно строителство, то така или иначе в момента бива подминавано от инспектори, съда и всички институции, но определено не смятам, че е нужно да се узаконява.

  3. Веско,този проблем с циганските(или ромските,както се опитват да ги наложат сега) квартали стои от много години.Те се увеличават,разрастват,преместват се все по-близо до големите градове и въпреки това всеки ги “подминава” сякаш не съществуват.Никой до сега не се осмели да ги “пипа”.А това е проблем и той ще се задълбочава.В тази връзка трябва да се намери решение или поне проблемът да се дискутира за да се изчисти въпросът по един или друг начин.Държавата трябва да има ясно отношение към тези части от нейната територия.По незаконния начин по който са построени тези места, по същия те си набавят ток,вода,телевизия и всякакви други комунални услуги.За да може да бъде намерен легитимен механизъм чрез който да бъдат принудени да плащат за всичко трябва да влязат по някакъв начин в някаква форма на регулация.Все още се обсъждат подходящи варианти това да стане хем по пътя на закона и справедливостта по отношение на всички останали,хем да не могат после да се уповават на някакъв вид дискриминация и т.н.Трябва да се търси легитимен път чрез който те да бъдат заставени да отговарят и да плащат за това поведение.Това е пътят.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.